De duurzaamheidsreis van Arjan
Wat er vooraf ging aan unFootprint
Het is de jaren ’90 als de oprichter van unFootprint, Arjan, zich op de basisschool afvraagt wat hij kan doen om klimaatverandering tegen te gaan. Als fervent lezer van het wetenschapsmagazine KIJK en supporter van Greenpeace dringt al snel de ernst van de situatie door. Heel veel verder dan het maken van tekeningen met slogans als “Stop CO2” komt het dan nog niet.
Op de middelbare school zakt de aandacht voor het klimaat weg. En als de studiekeuze gemaakt moet worden valt de keuze op software ontwikkeling. Het snijvlak tussen de interesse in technologie en de mogelijkheid om software te maken die maatschappelijke impact maakt geeft de doorslag. De vraag hoe hij duurzame impact kan maken blijft onbeantwoord.
Duurzaamheid en IT
Wat volgt zijn negen jaar bij IT consultancy bedrijf Info Support, met technisch uitdagende en gave projecten voor klanten als het RDW, de Belastingdienst en de NS. Bij de NS werkt Arjan aan TimTim, een innovatieve app die machinisten inzicht geeft in de meest zuinige rijstijl. Het inzicht ontstaat dat technologie de samenleving kan verduurzamen, door inzicht en transparantie te bieden.
Gelijktijdig valt het op dat inzicht en transparantie vaak ontbreekt als het gaat om boomaanplant. Waar we met de trein of een pakketje realtime kunnen zien waar deze zich bevinden, is dat inzicht er nauwelijks als het gaat om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Ook wordt er voor CO2-compensatie met bomen vaak uitgegaan van de totale hoeveelheid CO2 die een boom in zijn hele leven opneemt, terwijl die boom daar tientallen jaren voor nodig heeft. Tot slot valt het op dat er talloze boomplantprojecten zijn en zelfs certificeringen die meer kwaad dan goed doen. Hoe moet een bedrijf dat goed wil doen zich een weg banen door al deze obstakels?
Na meer dan 20 jaar is er het antwoord hoe Arjan een bijdrage kan leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Daarmee start onze duurzaamheidsreis.
Hallo vernieuwde TimTim (afbeelding 1)! Hiermee kunnen we als machinist kilometers vooruit kijken op het baanvak, zien wat er voor en achter je rijdt, of die treinen op tijd rijden, of je zelf op de seconde nauwkeurig rijdt en veel meer! 😍😎#NS #machinist #treinleven pic.twitter.com/7qDLdb1XrI
— 𝕄𝕒𝕔𝕙𝕚𝕟𝕚𝕤𝕥 𝕊𝕥𝕖𝕗𝕒𝕟 (@MachinistStefan) July 9, 2019
De oprichting
De start van unFootprint
Met een nieuw doel in het leven besluit Arjan zijn baan op te zeggen en een bedrijf op te richten. Bij de KvK wordt de bedrijfsnaam “innovecly” geregistreerd. Een naam die al snel vervangen wordt door unFootprint. Ondertussen verdiept hij zich in talloze boomplantorganisaties, stelt hij criteria op waar goede projecten aan voldoen en doet hij onderzoek naar certificeringen en de misstanden in de sector.
De keuze voor boomplantorganisatie valt op Trees for the Future. De unieke Forest Garden aanpak voldoet aan de meer dan 25 opgestelde criteria en de eerlijke antwoorden vallen op. Geen overtrokken CO2-claims, maar een conservatieve schatting en een focus die breder ligt dan enkel de boomaanplant. De holistische aanpak en hun 30+ jarig bestaan versterken de overtuiging.